Winterklaar maken van je caravan of camper

Het winterklaar maken je caravan, camper, auto, boot of vouwwagen is erg belangrijk. Na een heerlijke vakantie moet je object natuurlijk weer de stalling in, en dat moet zo veilig mogelijk gebeuren. Hieronder hebben wij alvast alle tips op een rijtje gezet om jouw caravan of camper winterklaar te maken. Daarnaast vind je ook de beste tips voor het winterklaar maken van je auto, boot of vouwwagen.

Schoon en fris

Zorg dat de caravan goed schoon is van binnen. Verwijder alle zandresten, etenswaren, blikjes en vloeibare stoffen zoals slaolie. Als de vlekken er nog niet lang in zitten zijn ze nog eenvoudig te verwijderen. Om te voorkomen dat er een onaangename geur uit de koelkast komt is het aan te raden deze gedurende de winterstalling op een kier te laten staan.

Daarnaast is het handig om de buitenkant van de caravan te wassen, ook deze vlekken kunnen naarmate ze langer blijven zitten lastiger te verwijderen zijn. Gebruik daarvoor speciaal schoonmaakmiddel voor caravans. Veel van onze Stalling31 locaties bieden de service om uw caravan te wassen. Informatie over de mogelijkheden bij jouw locatie vind je op de locatiepagina van de desbetreffende stalling.

Accu's & batterijen

Verwijder de accu van de mover als de caravan in de stalling staat en zet hem thuis aan de druppellader. Daarnaast is het aan te raden om de batterijen uit alle apparatuur te verwijderen. Denk hierbij aan wekkers, klokken, zaklantaarns, etc. De batterijen kunnen gaan oxideren als deze in de apparatuur blijven zitten.

Gasflessen

Verwijder je gasflessen uit je caravan of camper. Dit is nodig in verband met de brandveiligheid. LPG flessen mogen wel blijven zitten. Diverse stalling bieden gasflessenopslag aan zoals onze stalling in Zuidoostbeemster. Ben jij benieuwd of jouw stalling ook een gasflessenopslag heeft, vraag dan bij de stalling voor de mogelijkheden.

Check bij het verwijderen van de gasflessen gelijk even de houdbaarheidsdatum van de gasslang en de drukregelaar. Beide hebben een levensduur van ongeveer 4 jaar dus wellicht zijn deze aan vervanging toe.

Horren omhoog en handrem eraf

Doe de horren omhoog. Dit voorkomt dat de rek uit de veren gaat.
Het is verstandig om de handrem eraf te halen. De remmen kunnen vast komen te zitten als uw object lang stilstaat. Al onze stallingen hebben een vlakke ondergrond waardoor uw object op zā€™n plek blijft staan.

Water uit de leidingen

Staat je object buiten? Zorg dan dat al het water uit de leidingen is. Dit kan namelijk gaan bevriezen en dat kan zorgen voor kapotte leidingen. Zorg daarom dat de boiler helemaal leeg is.

Zijn ook alle tanks met (afval)water en het chemische toilet leeg? Ook hier kan het water gaan bevriezen.

Bandenspanning

Om vervorming van de banden te voorkomen is het goed om de bandenspanning van je caravan of camper te controleren voordat deze de stalling in gaat. Houd een maximum van 0,5 bar aan boven de aanbevolen waarde. Bij veel van onze stallingen kun je gemakkelijk je bandenspanning (laten) controleren.

Reparaties

Indien er iets aan de caravan gerepareerd dient te worden is het aan te raden dit voor of tijdens de winter te doen. Onderhoudsbedrijven hebben dan meer tijd en u voorkomt dat de caravan of camper niet op tijd klaar is voordat je op vakantie gaat. Veel van onze stallingen werken samen met onderhoudsbedrijven.

Tips voor het winterklaar maken van je auto

 • Reinig zowel de binnen- als buitenkant van de auto. Vuil trekt namelijk vocht aan wat weer kan leiden tot roest
 • Wie een interieurfilter heeft, moet deze vervangen om schimmel te voorkomen
 • Voor het onderhoud van rubberen onderdelen van de kap is talkpoeder een goede keuze, dit geldt met name voor oldtimers
 • Tank de auto vol, zodat in de tank geen condenswater kan ontstaan dat roest tot gevolg kan hebben.
 • Vergeet ook de ruitenvloeistof en de koelvloeistof niet indien uw auto buiten staat. Antivries voorkomt bevriezing
 • Klap de ruitenwissers omhoog om te voorkomen dat de rubbers plat worden gedrukt

Tips voor het winterklaar maken van je boot

 • Staat uw boot buiten? Haal dan al het water uit de tanks, leidingen etc. dit voorkomt vorstschade
 • Haal zeilen, kussens en reddingsvesten van boord. Deze kunnen gaan schimmelen
 • Dek uw boot eventueel af met een dekzeil

Tips voor het winterklaar maken van je vouwwagen

 • Reinig de vouwwagen en zorg dat het tentdoek helemaal droog is
 • Afhankelijk van de vochtigheidsgraad in de stalling kun je kussens en gordijnen wellicht beter thuis opbergen om schimmelvorming te voorkomen
 • Pomp bij een langere stallingsperiode de banden 0,5 bar hoger dan normaal op

Alle tips opgevolgd? Dan is jouw object volledig winterklaar! Nu kun je jouw caravan, camper, auto, boot of vouwwagen met een gerust hart achterlaten bij de stalling en staat deze veilig op je te wachten voor het volgende reis.

Stalling31 locaties in jouw omgeving

Bestaande klant? Log dan in op:

Contactformulier


Op onze Klantenservice pagina; MijnStalling31 Account vind je antwoorden op veelgestelden vragen over je persoonlijke account.

Bekijk deze pagina hier

Staat jouw vraag er niet bij? Schrijf dan hieronder een bericht met jouw vraag zodat onze klantenservice jou kan helpen.


Op onze Klantenservice pagina; Kosten & Facturatie vind je antwoorden op veelgestelden vragen over je contract of factuur.

Bekijk deze pagina hier

Staat jouw vraag er niet bij? Schrijf dan hieronder een bericht met jouw vraag zodat onze klantenservice jou kan helpen.


Op onze Klantenservice pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen en bieden we informatie over het stallen van je object, je persoonlijke MijnStalling31 account en nog veel meer.

Bekijk deze pagina hier

Staat jouw vraag er niet bij? Schrijf dan hieronder een bericht met jouw vraag zodat onze klantenservice jou kan helpen.


Een ophaal- breng- of bezoekafspraak plan je gemakkelijk op je persoonlijke MijnStalling31 account.
Klik vervolgens op het gewenste type afspraak en datum om deze in te plannen.

Lees hier meer over het inplannen van een afspraak.


Contracten aanmaken doe je gemakkelijk via onze website. Ga naar de gewenste stallingslocatie en druk op de knop:
Verder naar reserveren

Kun je geen contract aanmaken omdat er nog maar een paar plekken beschikbaar zijn?
Vul dan hieronder de gewenste stallingslocatie in en de manier waarop we je kunnen bereiken.

Kun je geen prijzen zien omdat de locatie vol is?
Lees hier meer over het bekijken van de prijzen van een volle locatie

Bedankt voor je verzoek!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.