Trends in de caravanwereld

Het CBS publiceerde in 2012 de onderzoekscijfers van ContinuVakantieOnderzoek in het rapport
“Toerisme en recreatie in cijfers 2012”. Het rapport is voor het laatst bijgewerkt op 2013. Recentere landelijke cijfers zijn niet te vinden op het internet.
Een uitgebreid document om het vakantiegedrag van caravanbezitters te vergelijken met dat van de andere Nederlandse vakantiegangers.

De terminologie van het rapport

Verblijfstypen
De mensen die op vakantie gaan met een caravan, vouwwagen of camper vallen in een groep, die afgezet wordt tegen de groepen “hotel”, “zomer- of vakantiehuis”, “tent en bungalowtent” en “overig”. In de groep “overig” zit bijvoorbeeld woningruil, verblijf in de woning van afwezige familie, huur van een deel van een woning.

Bij buitenlandse vakanties duikt het “appartement” op als aparte groep.

Vakantiesoorten
De vakantiesoort wordt ingedeeld naar verblijf op een eigen vaste stek of op een nieuwe tijdelijk gehuurde standplaats. Respectievelijk seizoensrecreatie en toeristische recreatie genoemd. Er wordt van uitgegaan dat campers niet bijdragen aan seizoensrecreatie.

De toeristische recreatie wordt vervolgens opgedeeld naar het aantal dagen verblijf aan een stuk:
2-4 dagen (midweek of weekend) en 5-8 dagen (een week) worden kort genoemd, verblijven van 9 dagen of meer zijn lange vakanties.

Caravanvakanties in eigen land

De vaste stek
Binnen deze vakantiesoort wordt de caravan veel gebruikt. Vooral voor verblijven van 2-4 dagen. Ongetwijfeld zijn dit weekenden terwijl men door de week werkt. Ook voor de langere verblijven (9 dagen of meer) van de seizoensrecreatie neemt de caravan meer dan de helft van de trips voor haar rekening. Alleen als de duur 5-8 dagen is, moet de caravan concurreren met zomerhuisjes, vakantiebungalows, en tweede woningen.

Tijdelijke standplaatsen
Als het om toeristische trips in Nederland gaat, is het hotel nummer één voor de duur van 2-4 dagen, het vakantiehuisje is de winnaar voor 5-8 dagen en de caravan is nummer één voor de trips van 9 of meer dagen.

De meest favoriete gebieden in Nederland, voor korte en lange vakanties zijn:

Noordzeebadplaatsen
Groningse, Friese en Drentse zandgronden
Veluwe en Veluwe-rand
Oost-Brabant,Noord-en Midden-Limburg en Rijk Nijmegen
West- en Midden-Brabant zijn populair voor korte vakanties, terwijl Twente, Salland en de Vechtstreek vooral aantrekkelijk zijn voor de lange vakanties.

De caravan in het buitenland
In het buitenland lijkt de populariteit van de caravan of camper af te nemen. Maar deze cijfers zijn wereldwijd inclusief bestemmingen waar Nederlanders niet in korte tijd, met caravan aan de trekhaak, kunnen komen. Je zou natuurlijk een camper of caravan kunnen huren, maar blijkbaar is dat niet zo in trek als een eigen caravan of camper. Caravanvakanties beperken zich vooral tot België en Duitsland voor korte vakanties, en Frankrijk, Duitsland en Spanje voor de lange vakanties.

Het vakantiebudget
In Nederland is de gemiddelde uitgave van iemand die met een caravan aan seizoensrecreatie doet bijzonder laag: € 9,- per dag.

De toeristische caravanbezitter spendeert in Nederland € 18,- per dag, toch een toerist die zichzelf graag verwent. Maar met die € 18,- is hij onder de toeristische vakantiegangers de goedkoopst levende.

Toch kost een totale vakantie van een caravanbezitter ongeveer net zoveel als dat van de andere vakantiegangers: de kosten van één vakantie per persoon variëren van €186 per vakantie ( € 30,- per dag) voor de groep “zomerhuis” tot € 153,- per vakantie (€ 24,- per dag) voor kampeerders met een tent. Caravanbezitters besteden gemiddeld € 158,- aan een vakantie, maar blijven dan ook 9 dagen weg.

Hotelgasten blijven gemiddeld 4 dagen weg (voor € 184,- ), alle anderen 6 dagen.

Buitenland
Laten we eens naar het buitenland gaan, waar de variatie in totale kosten voor een vakantie van een persoon ineens wijder uiteen gaan lopen. Variërend van € 817,- (hotel) tot € 457,- voor een zomerhuisje.

De zomerhuisjestoerist geeft in het buitenland het minst uit aan een vakantie, terwijl deze in Nederland het meest uitgaf.

In het buitenland duikt ineens de categorie appartementen op. Deze groep geeft samen met de hotelgasten het meest uit aan de totale vakantie (resp. € 759,- voor appartementen, € 817,- voor hotels). Voor een zomerhuis heeft men nog maar € 457,- per vakantie per persoon over en het verblijf is korter ( 10 dagen) dan in een appartement (12 dagen).

De caravanbezitter geeft in het buitenland relatief meer uit per vakantie: met € 611,- is hij niet meer een van de zuinigste vakantiegangers. Per dag blijft hij wel de groep die het minst uitgeeft. Daarmee weet een toerist met caravan zijn gemiddelde verblijf te rekken tot 18 dagen, langer dan de andere toeristen!

Conclusie
De langste vakanties van het onderzoek worden gemaakt door de caravanbezitters. Zij zijn niet de mensen die het minst uitgeven aan een totale vakantie, al is de besteding per dag het laagst.

Een caravan is daarom geen verblijfsvorm voor mensen die het minst te besteden hebben, en daarmee het minst te kiezen. Het een bewuste investering van een groep mensen die zo lang of zo vaak mogelijk op vakantie gaat.

Een caravan wordt vaak voor 10 jaar aangeschaft, of het nu gaat om iemand die altijd nieuwe caravans koopt, of die gebruikte caravans koopt. Om die tien jaar waar te maken moet de caravan buiten het seizoen goed verzorgd staan. De beste plek daarvoor is een overdekte stalling, die goed beheerd en veilig is.

Bekijk alle aanbiedingen op: Stalling31 locaties.

Footer_image_caravan
Bestaande klant? Log dan in op: