Mijn eerste camper ervaring in IJsland

 

 

Sinds ik op de klantenservice van Stalling31 werk, krijg ik regelmatig enthousiaste reacties en verhalen van onze klanten over hun reizen. Het werd dus hoog tijd om ook eens te ervaren hoe een vakantie met een camper mij zou bevallen. In combinatie met een lang gekoesterde wens om IJsland te bezoeken, werd onze eerste camperreis een feit.

Bent u ook nieuwsgierig naar mijn bevindingen als onervaren camperaar en die van het prachtige IJsland? Dan nodig ik u uit om verder te lezen.

 

VAN TEVOREN

Allereerst was het me opgevallen dat er erg veel verschillende campers te huur zijn en dat er ook best grote prijsverschillen zijn tussen de types en de verhuurders. Om de kosten een beetje binnen de perken te houden hebben wij gekozen voor een gewone camper en niet voor een 4 wheel drive. Ik had gelezen dat voor een eerste kennismaking van het eiland een gewone camper zou moeten voldoen. Dit is hem geworden:

camper-ijsland

De campers zijn erg gewild, dus het was even puzzelen om de uitgekozen camper te huren. We moesten ons reisschema aanpassen om toch 12 dagen met de camper onderweg te kunnen zijn. Het werden dus eerst drie dagen Reykjavik, en daarna pas rondtoeren.

Toen we de camper gingen ophalen, kregen wij uitgebreid uitleg over de camper. Er werd verteld waar alles zat en hoe het werkt, zoals bijvoorbeeld de koelkast op gas: dat hij al rijdend opgeladen werd door de huishoudaccu en tijdens een plek op de camping op de oplaadstand kon. Daarnaast werd het huurcontract opgesteld en werd er een schaderapport opgemaakt (vergelijkbaar met die van Stalling31). De vorige huurder had wat schade aan de bumper gemaakt en er zat een sterretje in de voorruit, dit werd allemaal keurig geregistreerd omdat er nog geen tijd was geweest om dit te herstellen.

Al met al zijn we hier anderhalf uur mee bezig geweest. Het was erg praktisch dat we van tevoren de instructievideo hadden bekeken, zeker omdat wij zoveel nieuwe informatie kregen.

 

HET MOMENT

Daar gingen we dan! Het rijden ging prima, we mochten alleen op de hoofdweg rijden en op aangegeven zijwegen. De zogenaamde F-wegen waren alleen voor 4x4 voertuigen. Betreed je deze wegen met een voertuig zonder 4 wheel drive, dan staan daar hoge boetes op. Het is gezien de kans op schade niet aan te raden, want deze F-wegen doorkruisen bijvoorbeeld ook diepe rivieren etc.
Onze eerste ritten hadden we van tevoren al uitgestippeld en de rest zouden we ter plekke verder uitzoeken. Daar hadden we immers de camper voor, om die vrijheid te kunnen nemen!
Wat een pracht-exemplaren van campers hebben wij gezien, hieronder een aantal voorbeelden van die pareltjes:

gele-camper    dscf0794-1-1-1    dscf1108-1-1    dscf0996-2

 

DE CAMPINGS

Ze kennen in IJsland een goed kampeer systeem. Je koopt van tevoren een campingcard voor het bedrag van €110,00. Met deze kaart kun je gedurende 28 dagen kosteloos kamperen bij de 41 aangesloten campings. Gebruik van extra’s, zoals stroom, moeten uiteraard wel betaald worden. Gemiddeld werd er voor stroom zo’n 800 IJslandse kronen per dag voor gevraagd (omgerekend zo'n 7 euro). Soms moest er ook nog toeristenbelasting, van nog geen euro per dag, betaald worden.
Niet op alle campings zijn douches en op sommige plaatsen moest er betaald worden om te douchen. De campings waren zonder uitzondering goed schoon en netjes onderhouden, goed te bereiken en goed vindbaar. Er heerste overal een goede sfeer.

 

DE WEGEN

Gelijk bij het wegrijden viel het me op wat een ontzettend mooie en gevarieerde landschappen IJsland rijk is. Van vulkaan landschappen tot bijna maanachting zwarte stukken, maar ook bergachtige stukken bij de gletsjer en rotsachtige delen bij de fjorden. Dit zijn enkele uitzichten vanuit de camper onderweg:

weg-ijsland-2    weg-ijsland

Het is erg rustig rijden (je mag sowieso maar maximaal 90 km per uur) en je komt zo af en toe een mede-weggebruiker tegen. De hoofdweg (de 1) is geasfalteerd en kent twee stroken.
Het komt met enige regelmaat voor dat de weg in reparatie is en dat er losse steentjes op de weg liggen die nog geasfalteerd moeten worden, zodat er veel steenslag is. Daarnaast ontbreekt de middenstreep zo nu en dan. Deze tussentijdse reparaties zijn nodig als gevolg van de barre omstandigheden in de winter: je kunt zien dat het wegdek te lijden heeft van de barre winters en extreme weersomstandigheden.

 

HET LAND

De dorpen die mij het meeste aanspraken zijn:
In het zuiden Höfn, in het Oosten Seydisfjordür en in het Noorden Husavik en Myvatn.
In het Westen is de hoofdstad Reykjavik de moeite waard: de sfeer is er gemoedelijk, maar met twee dagen heb je echt de hoogtepunten wel gezien: wij zijn hier zelfs naar het strand geweest, wat met het warme bad zeker de moeite waard was om te bezoeken.

Het viel me op dat de IJslanders terughoudend zijn, zo zullen de campingeigenaren niet een praatje met je aanknopen. Ze zijn erg op zichzelf en trots op hun land (en terecht). Gelukkig waren er voldoende vakantiegangers waar we een gesprek mee konden aanknopen en die hun leukste plekken met ons wilden delen.

 

Dit zijn de dingen die het meeste indruk op mij hebben gemaakt:

ijsgebied Jokül Sarlon en de Fjallsarlon (er vlakbij): de drijvende ijsschotsen in zee die op het zwarte strand uitkomen, hier zijn ook twee James Bond films opgenomen.

 

ijsland5 Krafla bij Myvatn: de kraters en de zwavelbronnen, zoals het woord het al zegt, ruikt het er naar rotte eieren, maar het is een heel bijzonder landschap met prachtige oranje kleuren.

De vele watervallen: zoals de Gülfoss, de Godafoss en de Seljalandsfoss waar je achterlangs kunt lopen.
De Strokkur geiser (de laatste twee dingen zijn wel erg toeristisch)

ijsland6 De heetwaterbron in Saudarkrokür: aan het eind van een onverhard weggetje (waar we gelukkig wel mochten rijden met onze camper) dook na 25 minuten de bron op. Echt heel bijzonder om in een bad van ongeveer 40 graden Celsius te zitten en dat aan de andere kant van het stenen muurtje de ijskoude zee naar Groenland is.

noorderlicht Noorderlicht: Als kers op de taart hebben we geheel onverwachts op 31 augustus het Noorderlicht gezien. Het was een hele koude, onbewolkte nacht. Dit was echt onvergetelijk.

 

MIJN ERVARINGEN

Ik vond het heel leuk om nu zelf eens te ervaren hoe het is om met een camper op vakantie te gaan, het was zoals gezegd voor mij de eerste keer. Aangestoken door de enthousiaste verhalen van onze klanten, was het echt leuk om dit nu zelf mee te maken.

Het allergrootste voordeel vond ik de vrijheid. Zo hebben we na 3 dagen besloten om onze route compleet om te gooien, en niet alleen het Zuiden en het Westen te bezoeken, maar ook andere delen van IJsland waar we onderweg van ervaren kampeerders goede verhalen over gehoord hadden.

Wel waren we door de keuze van de camper enigszins beperkt in onze mogelijkheden. Juist het rauwe en ongerepte midden van het eiland was voor onze niet 4x4 camper niet begaanbaar. Dit zou onze reis nog avontuurlijker hebben gemaakt. Een volgend bezoek aan IJsland zal dus zeker met een 4x4 camper zijn, om alsnog deze gebieden te kunnen aandoen.

Verder is IJsland een heel 'puur' land. Het is wat het is. Ze doen zich niet mooier voor dan ze zijn en als er ergens beschreven staat dat het een pittoresk dorpje is, kun je ervan uitgaan dat je bij wijze van spreken het hele dorp in een kwartier hebt gezien. Maar ook dat had zijn charme. De harde werkers, de ongeschilderde huizen en verroeste boten in de haven. Niets geen opsmuk en leuke bloembakken bij binnenkomst van de stad.

Kortom: de vrijheid van de camper in combinatie met het prachtige land zorgden voor een fantastische reis met prachtige ervaringen en heel veel mooie foto's. De foto’s zal ik nodig hebben om al deze mooie ervaringen en de hele vakantie te kunnen herbeleven.

Heeft u ook een mooie vakantie-ervaring die u met Stalling31-klanten wil delen? Dan nodig ik u hierbij van harte uit om een stukje te schrijven voor onze site, het liefst vergezeld van één of meerdere foto’s. Wie weet steekt uw enthousiasme (net als bij mij) één van onze klanten aan om ook een dergelijke reis te maken, of doet u zelf een leuk vakantie-idee op!

edda-gezin

Edda Witsen
Klantenservice Stalling31.

Stalling31 locaties in jouw omgeving

Bestaande klant? Log dan in op:

Contactformulier


Op onze Klantenservice pagina; MijnStalling31 Account vind je antwoorden op veelgestelden vragen over je persoonlijke account.

Bekijk deze pagina hier

Staat jouw vraag er niet bij? Schrijf dan hieronder een bericht met jouw vraag zodat onze klantenservice jou kan helpen.


Op onze Klantenservice pagina; Kosten & Facturatie vind je antwoorden op veelgestelden vragen over je contract of factuur.

Bekijk deze pagina hier

Staat jouw vraag er niet bij? Schrijf dan hieronder een bericht met jouw vraag zodat onze klantenservice jou kan helpen.


Op onze Klantenservice pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen en bieden we informatie over het stallen van je object, je persoonlijke MijnStalling31 account en nog veel meer.

Bekijk deze pagina hier

Staat jouw vraag er niet bij? Schrijf dan hieronder een bericht met jouw vraag zodat onze klantenservice jou kan helpen.


Een ophaal- breng- of bezoekafspraak plan je gemakkelijk op je persoonlijke MijnStalling31 account.
Klik vervolgens op het gewenste type afspraak en datum om deze in te plannen.

Lees hier meer over het inplannen van een afspraak.


Contracten aanmaken doe je gemakkelijk via onze website. Ga naar de gewenste stallingslocatie en druk op de knop:
Verder naar reserveren

Kun je geen contract aanmaken omdat er nog maar een paar plekken beschikbaar zijn?
Vul dan hieronder de gewenste stallingslocatie in en de manier waarop we je kunnen bereiken.

Kun je geen prijzen zien omdat de locatie vol is?
Lees hier meer over het bekijken van de prijzen van een volle locatie

Bedankt voor je verzoek!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.