Uitstekende caravanonderhoud

Hoe onderhoud je je caravan zo goedkoop mogelijk?

Net zoals je wekelijks, soms wel dagelijks, je huis onderhoudt is het ook nodig om je caravan te onderhouden. Natuurlijk moet je hem niet elke dag een schrobbeurt gaan geven, maar er zijn wel een aantal zaken die je kunt doen om er voor te zorgen dat je caravan in de best mogelijke staat blijft. Er zijn zaken die je makkelijk zelf kunt aanpakken, maar andere dingen, zoals het nakijken van de motor, de gas- en elektriciteitsinstallatie, enz. kun je best overlaten aan een professional.

Plaatsing van een stacaravan
Als je een stacaravan hebt is het van groot belang om deze op een correcte manier op de grond te plaatsen. Zorg ervoor dat je caravan op een plaats staat waar er geen verzakkingen zijn (of kunnen komen) omdat er dan gaten en deuken kunnen ontstaan in de bodem en de wanden. U kunt eventueel een speciale plaat aanschaffen om uw stacaravan op te plaatsen. Let ook op het niveau waarop hij boven de grond geplaatst is. Dit is van belang voor de bescherming tegen vochtigheid zoals sneeuw en regen. U kunt besparen op uw energiekosten als je er op let om genoeg isolaties is tussen uw caravan en de grond.

Buitenwanden en dak controleren
Neem af en toe de tijd om te kijken of er geen gaatjes of kleine deukjes zitten in de buitenwanden of het dak van je caravan. Als dit het geval is, verlies je energie en zal je energiefactuur oplopen. Je kunt eventuele gaatjes herstellen met tape langs de binnenkant en aan de buitenkant kun je gebruik maken van een reparatiekit zoals muurvuller (bij kleine scheurtjes) of gipssoorten.

Gebruik een hogedrukreiniger, maar niet overal!
U kunt een hogedrukreiniger gebruiken om de buitenkant van uw caravan schoon te maken maar let erop dat u deze niet gebruikt om de plaatsen waar uw caravan niet zo stevig is. Op deze manier kunt u snel mos en stof verwijderen van de buitenkant. Ramen lapt u zoals u thuis uw ramen lapt. Als er te veel zand op de ramen hangt, maak dan eerst gebruik van een tuinslang of de hogedrukreiniger om dit te verwijderen anders hebt u kans op krassen bij het lappen van de ramen. Om roest te voorkomen kun je jaarlijks een glanslaag op je caravan zetten.

Maak geen gebruik van de handrem bij stalling
Kies ervoor om blokken aan de wielen te plaatsen in plaats van de handrem te gebruiken. Je wil grote druk op het remsysteem vermijden omdat dit eventueel vervormingen kan veroorzaken.

Ontlast uw banden tijdens de stalling
Zorg er voor dat er geen loodzware spullen in je caravan blijven liggen als je hem stalt. Je kan eventueel ook levellers of uitdraaisteunen gebruiken.

Zorg voor voldoende ventilatie
Zorg er voor dat je caravan kan ademen. Gebruik dus zeker geen hoes van plastic om je caravan af te dekken. Dit zou schimmelvorming kunnen veroorzaken en dat kan je zeker wel missen.

Tien punten waarop je moet letten voor je caravan stalt

Reinig alles grondig. Zorg ervoor dat de buitenkant proper is en breng een waslaag aan.
Zet binnen je kastdeurtjes op een kiertje
Laat verduisteraars open
Zet je ramen en dakluiken op ventilatiestand
Wrijf je raamrubbers in met talkpoeder, andere rubbers moeten bespoten worden met siliconenspray.
Maak geen gebruik van de handrem
Zet geen klem op de wielen, gebruik een disselslot
Maximumspanning voor de banden
Laat alle watervoorraden af
Haal de accu en gas uit de caravan

Voor een mechanische onderhoudsbeurt van je caravan kun je best beroep doen op een professional. Zo voorkom je eventuele problemen als je op vakantie vertrekt.

Footer_image_caravan
Bestaande klant? Log dan in op: